HomeBorok Lazac tepsis burgonyával és édesköménnyel

Lazac tepsis burgonyával és édesköménnyel

Posted in : Borok, Egytálételek, Halak, Zöldséges on by : Viol

4 személyre, elő- és elkészítési idő: szűk 1,5 óra

Hozzávalók:

60 dkg újkrumpli (kb nagyobb tojás nagyságúak)
1 nagy édeskömény
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
1 csokor sima levelű aprított petrezselyemlevél
2 gerezd reszelt fokhagyma
15 g vaj, apró kockákra vágva
olíva olaj
4 x 120 g lazac filé
néhány szál friss mentaszál, mentalevelek apróra vágva
1 kis marék reszelt parmezán
1 citrom reszelt héja

Melegítsük elő a sütőt (220 fok, ha lehet, akkor légkeverés). Forraljunk fel egy nagy lábas sós vizet, tegyük bele a hosszában félbevágott újkrumplikat (ha szépek, akkor csak alaposan mossuk meg, nem is kell meghámozni!), valamint a nyolcba vágott édesköményt (a levelét tegyük félre). Kb 6 perc alatt főzzük félpuhára. Tegyük tésztaszűrőbe és hagyjuk állni egy-két percig. Tegyük a zöldségeket egy nagyobb tepsibe, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemlevél felével, a fokhagymával és a felkockázott vajjal, végül locsoljuk meg kis olívaolajjal. Egyenletesre rázzuk össze, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Kb 30 percig süssük, vagy amíg szép aranybarna lesz.

Amíg a zöldségek sülnek, készítsük elő a lazac filéket. Bőrös felületükön vágjuk be a szeleteket (kb 1 cm-re). Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalt, majd a mélyedéseket töltsük meg a mentalevéllel összekevert maradék petrezselyemmel.

Ha a burgonya már szép aranybarna, vegyük ki a sütőből és szórjuk meg a reszelt parmezánnal. Rázzuk jól össze, majd fektessük a zöldségekre a lazacfiléket úgy, hogy bőrös részük nézzen felfelé. Szórjuk meg a reszelt citromhéjjal, locsoljuk meg pici olívaolajjal és süssük kb 15 percig. A lazacnak nem kell sok sütési idő!

Ha elkészült, szórjuk meg a felaprított édeskömény levéllel. Citrommal és száraz, gyümölcsös-citrusos fehér borral tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?