HomeSütik Epres – mindent visz – pite

Epres – mindent visz – pite

Comments : 1 Posted in : Sütik on by : Zsanett

Mennyiség: egy nagy kerek piteforma/gyümölcstorta forma
Idő: egy órát érdemes rászánni (plusz pihen is a tészta, azzal kell kezdeni!)

Hozzávalók
tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin (én előszeretettel használom a Rama Vajas ízt, szerintem tuti!)
10 dkg porcukor
1 tojás + 1 a kenéshez

töltelékhez:
75 dkg eper (vagy 50 dkg eper és 25 dkg vegyes erdei gyümölcs)
10 dkg cukor
1 dl víz
6 dkg étkezési keményítő

Elkészítés
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a porcukorral és a vajjal/margarinnal, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órán át pihentetjük.

A tészta ötödét félretesszük a rácsozáshoz, a többit lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát. Könnyen szakad, nem kell megijedni, utána lehet foltozni, összeragasztgatni, semmi baja nem lesz tőle. A túlnyúló részeket levágjuk , az alját villával megszurkáljuk, majd 190 fokra előmelegített sütőben világosra elősütjük (max 10 perc).
Az epret egy lábasban 2 evőkanál vízzel (ha mirelit, én nem szoktam pluszban vizet tenni) és a cukorral megpároljuk (maradjon darabos), majd a maradék vízzel (vagy kb fél decivel) elkevert keményítőt az eperre öntjük és jól besűrítjük (akkor az igazi, ha jó zselés állaga lesz).

A tölteléket az elősütött tésztára halmozzuk. A maradék tésztát elnyújtjuk, csíkokra vágjuk, megkenjük tojással és berácsozzuk vele a tölteléket.

180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a rácsok szép pirosak nem lesznek (inkább 17 perc körül, mintsem 20).

 

1 COMMENT

One thought on : 1

  • Zsanett
    március 17, 2016 at 1:54 du.

    Azért mindent visz, mert aki egyszer kóstolta, az a rabjává válik és kőkemény ökölharcot vív az utolsó szeletért:-) Emellett pedig egyszerűen gyönyörű! Egy „született” feleségnek legalább egyszer az életben kell pitét sütnie!:-)

Vélemény, hozzászólás?