HomeEgyéb Ostoros (toprongyos) rétes

Ostoros (toprongyos) rétes

Posted in : Egyéb on by : Zsanett

Mennyiség: 2 rúd, 4 személy
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt bő 2 órás projekt, plusz sütés

Hozzávalók
60 dkg liszt
3 tojássárgája
3 ek olaj
6 dkg cukor
4 dl tej
5 dkg élesztő
1 kk só
25 dkg margarin
20 dkg cukor
3 ek kakaó

Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk el 2 púpos ek liszttel, 2 dl langyos tejjel (fontos, hogy ne legyen túl meleg, max 40 fokos) és egy csipet cukorral, majd 5-10 perc alatt meleg helyen futtassuk fel.
Közben készítsük elő a 60 dkg lisztet, 1 kk sót, 6 dkg cukrot, és ha az élesztő kész, egy lyukat fúrjunk az előbbi keverék közepébe és öntsük bele. Ezután adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, a 3 ek olajat és keverjük össze, majd a maradék 2 dl langyos tejet lassan hozzáadagolva (nekem kellett kicsi még pluszban, hogy homogén legyen a tészta) dagasszuk meg a tésztát. Amikor készen van, vizes kézzel paskoljuk át a tetejét, majd kb. 1 óra alatt letakarva, meleg helyen kelesszük meg.
A töltelékhez melegítsük lágyra, de ne folyósra a margarint, keverjük hozzá a 20 dkg cukrot és a 3 ek kakaót – elég kanállal elkeverni, kenhető állagúra.
Ha megkelt a tészta,  vágjuk 6 egyenlő részre és nyújtsuk el (olajos deszkán és kézzel könnyebb dolgozni) jó vékonyra. Minél vékonyabb a tészta, annál szebb és annál kakaósabb lesz a kalács. Kenjük rá a tölteléket, majd tekerjük fel. Ezt ismételjük meg mindegyik kis cipóval, majd hármasával fonjuk össze.

IMG_3244
Amikor készen van a két fonat, tegyük magas falú tepsibe (így lesz szép magas a kalács), hagyjuk 15 percet pihenni, majd kenjük meg tojással és végül 180 fokon kb. 40 percet süssük.

IMG_3255
Ha túl gyorsan barnulna (10-15 perc után) a teteje, akkor tegyünk rá alufóliát és dobjunk rá egy fakanalat, hogy rajta tartsa a fóliát, süssük így tovább.

 

Vélemény, hozzászólás?